Akupunktur Tedavisi

Okunma Sayısı
53797
Akupunktur tedavisi yüzyıllar önce bulunan ve günümüzde çok daha fazla tercih edilir hale gelen bir tedavi yöntemidir. Akupunkturun doğduğu ülke Çin’dir. Çin tıbbının en önemli yapı taşlarından biri olan bu tedavi yöntemi, zamanla Asya kıtasına ve hemen ardından Uzak Doğu ülkelerine de yayıldı. 17. yüzyılda Afrika ve Avrasya kıtaları da akupunktur ile tanıştı ve böylece tüm dünyada bilinen, uygulanan bir tedavi yöntemine dönüştü. 
 
İnsan vücudu zıtlıklardan doğan bir denge ile ayakta durur. Bu dengeyi koruyan ve devamını sağlayan ise otonom sinir sistemidir. Uyku halindeyken dahi iç organların çalışmaya devam etmesi ve görevlerini yerine getirmeleri otonom sinir sistemi sayesindedir. Bu sistemin çalışmasını sağlayan ise adrenalin, noradrenalin ve asetiklolin gibi hormonlardır. Bu mükemmel sistemde dengenin bozulması rahatsızlıkları beraberinde getirir. Akupunktur da işte bu noktada devreye girer. Sistemi dengelemeye ve dengenin devamlılığını sağlamaya yardımcı olur. Vücudun kendi kendini tedavi ettiği bir yöntem olan akupunkturun yan etkisi yoktur. 
 
Akupunktur Noktaları
 
AkupunkturAkupunktur tedavisi kapsamında kullanılan iğneler tedavinin temel faktörü değildir. İğnelerin yeri ve vücut yüzeyindeki giriş noktaları önemlidir. Bir başka deyişle vücutta uyardığı bölge önem arz eder. Akupunkturun doğduğu Çin’de insan vücudunda 12 çift ve 2 tek olmak üzere toplam 14 meridyen yer alır. Bu meridyenlerin üzerinde de akupunktur noktaları bulunur ve bu noktaların sayısı da 360’dır. Hangi hastalığın tedavisi hedefleniyorsa, o bölgeye sistemli iğne batırılması akupunkturun temel prensibidir. Amaç uyarı vermektir. Uyarı parmak ya da lazer ile de verilebilir. Yapılan bir araştırmada akupunktur uygulanmış vücut bölgelerinden biyopsi alınmış ve incelenmiş, bu bölgelerde bol miktarda sinir ihtivası görülmüştür. 
 
Akupunktur Sadece Telkin Değildir
 
Akupunktur uygulaması bir telkin hekimliği değildir. Yıllar önce yarış atlarında oluşan yumuşak doku zedelenmelerinde akupunktur uygulaması ile başarı elde edilmiştir. Doping amacıyla dahi akupunktur uygulandığı bilinir. Bu başarı, tedavinin telkinden daha ileri bir tıp uygulaması olduğunu kanıtlar niteliktedir. Tedaviyi eleştirmeden önce derin bir araştırma yapılması ve 5 bin yıllık mazisi incelenmelidir. 
 

Akupunkturun Etkileri  


1- Analjezik Etkisi

 
Akupunktur vücuttaki endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu hormon neticesinde vücutta ağrı kesici bir etki oluşur.
 
2- Sedasyon Etkisi

Uygulamanın yapılmasının hemen ardından, 15 saniye sonrasında hastada rahatlama, gevşeme ve huzur hissi oluşmaktadır. Beyin damarlarında belirgin değişimler meydana gelmemiş olsa dahi bu etki kısa sürede hastada oluşmaktadır.
 
Akupunktur
3- Homeostatik Etki
 
Akupunktur otonom siniri sistemini etkilediği için vücut salgılarını dengeler ve dolaşım sistemini de düzenler. Seans sonrasında kan yağı miktarında % 20 ila % 30 azalma görülmekte, kan basıncında ise % 30 ila % 60 düşüş görülmektedir. 
 
4- Bağışıklık Sistemine Olan Etki
 
Tüm bu etkilerle beraber bağışıklık sistemini de harekete geçiren bir tedavi yöntemidir. Kandaki alyuvar ve akyuvarların sayısı artar. Dolayısıyla enfeksiyona karşı vücudu koruma altına alan hücrelerde de % 30 ila % 50 oranında bir artış meydana gelir. Bu artış bağışıklık sisteminin güçlenmesi anlamını taşır. 
 
5- Motor Fonksiyonlarında İyileşme Etkisi
 
Vücudun pek çok motor fonksiyonlarında olumlu etkileri bulunmaktadır. Kas, kemik ve kiriş yapıları güçlenir. Ayrıca diz, bel ve ayak bileği gibi vücudun kritik kemik sistemlerinde daha hızlı bir iyileşme görülmektedir. Akupunkturun kemik kırılması vakalarında kemiklerin kaynama süresini kısalttığı da bilinmektedir. 
 

Akupunktur Tedavisi ve Yöntemleri  


Vücut Akupunkturu 
 
Akupunktur tedavisi kapsamında vücudun belirli bölgelerine iğne batırılması yoluyla yapılan uyarılar birkaç bölge dışında, vücudun tüm bölgelerine iletilir. Akupunktur noktaları aracılığı ile yapılan bu uyarı önce vücudun sinir sistemine ve hemen ardından beyne iletilir. Beyin uyarıyı tedavi ile asıl amaçlanan, tedavi edilmesi istenen bölgeye iletir. Bölgedeki enerji dengesinin düzelmesini takiben hastalığa neden olan problem ortadan kalkar. 
 
Kulak Akupunkturu
 
Kulak aslında tüm organların yansımasının bulunduğu bir bölgedir. Örneğin baş bölgesinin yansıması kulak memesinin alt kısmındadır. Ayakların yansıması ise kulağın üst meme bölgesindedir. Kulak akupunkturu hastalığın meydana geldiği organın ya da vücut bölgesinin kulağın hangi bölgesinde yansımasının olduğuna bağlı olarak müdahale edilmesidir. Genellikle bağımlılık ve obezite için uygulanan tedavilerde kulak akupunkturu tercih edilir. Bazen vücut akupunkturu ile birlikte de uygulanabilen kulak akupunkturunda yapışkan desteği olan çok küçük iğneler kullanılır. İğneler birkaç günden bir haftaya kadar uzayabilen geniş bir süre kulakta kalır. 
 
Lazer Akupunkturu
 
Çeşitli frekanslarda ve dalga boylarında kullanılan lazer tedavisi şiddetli ışık kullanılması yolu ile gerçekleştirilir. Lazer tedavisinde amaç organizma içerisindeki fiziksel değişikliklerin uyarılmasıdır. Yine vücuttaki akupunktur noktalarına iğne yerine lazer uygulanması ile gerçekleştirilir. Ameliyatlardan ya da kazalardan sonra vücutta kalan izlerin yok edilmesinde de sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi olduğu bilinir. Çocuklarda, vücudun aşırı ağrılı bölgeleri söz konusu olduğunda lazer akupunkturu tercih edilir. İğne ile yapılan uygulamadan daha kısa sürdüğünden seans süresi daha azdır. Derinlemesine nüfuz eden yoğun ışık, herhangi bir ağrı ya da acıya neden olmaz. Günümüze dek pek çok araştırma yapılmış ve herhangi bir yan etkisi bulunamamıştır. 
 
Akupunkturun Etkili Olduğu Hastalıklar
 
Romatizmal Hastalıklar
 
Akupunktur romatizmal hastalıkların pek çoğunda uygulanabilir. Bu hastalıklar boyun kireçlenmesi (servikal artroz), diz kireçlenmesi (gonartroz), bel ve boyun fıtığı (disk herniasyonu), çeşitli siyatik ağrıları ve yumuşak doku zedelenmeleri olarak sıralanabilir. 
 
Ruhsal ve Psikiyatrik Rahatsızlıklar 
 
Akupunkturun gün geçtikçe daha da yaygınlaşan depresyon ve panik atak rahatsızlıklarında başarılı bir tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra korku, sıkıntı, uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırmakta da etkilidir. Sigara ve alkol bağımlılığı, şişmanlık gibi bazı problemlerin giderilmesinde de akupun ktur kullanılabilir. 
 
Nörolojik Rahatsızlıklar 
 
Nörolojik olarak kategorize edilebilen baş ağrısı, migren, trigeminal nevralji rahatsızlıklarının tedavsinde akupunktur tercih edilebilir. Ayrıca yüz felci ( fasial paralizi, interkostal nevralji, bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılar ile sırt ağrısında da akupunktur ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Müzmin ağrı, kas romatizması, beyin felsi, unutkanlık, parkinson, denge sorunları ve baş dönmesi gibi rahatsızlarda da akupunktur tedavi yöntemleri denenebilmektedir. 
 
Solunum Yolu Rahatsızlıkları 
 
Solunum yoluna bağlı rahatsızlıklar arasında en yaygın şekilde görülenler kuru öksürük, allerjik rinit, allerjik bronşit, sinüzit, kronik farenjit ve bronşial astımdır. Bu rahatsızlıkların tümünde akupunktur seansları ile başarı elde edilebilmekte, hastalık ortadan kaldırılabilmekte ya da hastalıkta bir gerileme elde edilebilmektedir. 
 
Hormonal Rahatsızlıklar 
 
Akne, iktidarsızlık, menapoz, infertilite (kısırlık), sellüloit ve adet düzensizlikleri gibi hormonlara bağlı olarak ortaya çıkabilen rahatsızlıklar, akupunktur ile en kısa sürede tedavi edilebilen rahatsızıklar arasında yer alır. 
 
Kulak Rahatsızlıkları 
 
Kulak rahatsızlıklarından biri olan kulak çınlaması da akupunktur ile yok edilebilen problemler arasında yer alır.