Akupunktur nedir?
Vücutta belirli noktalara iğneler batırılarak yapılan tedavidir.
Hangi hastalıkların tedavisinde akupunktur kullanılmaktadır?
Dünya sağlık örgütü verilerine göre yüzlerce hastalıkta kullanılması önerilen bu tedavi şekli daha çok ağrılı hastalıkların tedavisinde ün kazanmıştır.Günümüz dünyasında ağrılı hastalıklar yanında astım çeşitli madde ve sıgara bağımlılığı şişmanlık halsizlik immün yetmezlik gibi bir çok hastalıkta bu tedavi başarı ile kullanılmaktadır.
Kaç seans tedavi gerekir?
Hastadan hastaya ve hastalıktan hastalığa değişmekle birlikte 10-15 seanslık bir tedavi genellikle yeterli olmakta.Bazı hastalar 3-5 seansta cevap verirken bazı hastalar ise daha fazla seansın yapılması sonucu şifa bulabilmektedir.
Ortalama bir seans tedavi ne kadar sürer?
Bu sorunun cevabı da hastalığa ve tedavi eden hekimin tecrubesine göre değişir.Ancak 15-20 dakika tedavi süresi olarak kafidir.Bazı otoriteler 8-10 dakikaya kadar inerken bazıları ise 30 dakikalık bir tedavinin daha yararlı olacağı tezini desteklemektedir.
Akupunktur tedavisinin yan etkileri nelerdir?
Ciddi bir yan etkisi yoktur.Nadiren bazı hastalarda ilk seanslarda yersiz korkular nedeni ile tedirginlik oluşabilir.Bu durum hastayı tedavi ile ilgili yönlendirme ile düzeltilir.
Akupunktur iğnesi acıtır mı?
Acıtmaz .Bazı hassas bünyeli hastalarda oluşan yersiz korkular iğnelerin batırılması sırasında hastayı korkutabilir.İğnelerin vereceği acı sinek ısırması kadardır.ve anlık olup saniyeler içinde geçer.
Akupunktur enerji dengesini nasıl sağlıyor?
Meridyenler üzerindeki akan enerjiyi kontrol eder.Hayat enerjisinin dağılımını ve organlara transferini düzenleyerek enerji dengesini sağlar.
İğneler hangi derinliklere kadar batırılıyor?
Bu da hastalığa ve hastaya göre değişir.Kulak gibi organlarda milimetrik derinlikler söz konusu. Bazı ağrılı hastalıklarda ise 5-15 cm derinliklere kadar gidilebilir.
Tedavilerde kaç iğne kullanılabilir?
Bu sorunun cevabı da hastadan hastaya ve ekolden ekole değişir.Bazı hekimler birkaç adet iğneyi yeterli görürken bazı hekimler 30-50 iğne kullanabilmektedir.Ancak ortası ve kararı 6-8 iğnedir.Bu birazda hekim deneyimi ile gelişen bir olgu .Reçete edilen ilaç sayısı gibi . Aynı hastalıkta bazı hekimler bir-iki ilaç reçete ederken başka bir hekim8-10 kutu ilaç reçete edebilmekte.
Tedavi sırasında ve sonrasında kanama oluyor mu?
Nadiren kanama olur.Az bir kan çıkar.Ancak genellikle kanama olmuyor.Hatta klasik Çin tıbbında kan meridyene girdi tabiri ile bu kanamayı hastalığın düzeleceğine işaret olarak algılayan hekimler vardır.
İğne yerlerinde çürüme olur mu?
Nadir olmakla birlikte olabilir.Noktalamaya yakın cilt altı bölgesinde kanam olmuşsa görülen bu durum önemli bir sorun oluşturmadan birkaç gün içinde geçer.
Akupunktur nasıl tesir ediyor?
Başlıca iki yoldan tesir ediyor.
1- Refleks etki ile iğne battıktan hemen sonra oluşan tesir.
2- Nöro kimyasal tesir yolu:İğnenin etkisi sonucu omur ilik ve beyinden salgılanan doğal hormonlar ve kimyasal maddelerin salgılanması sonucu oluşan tesir…
Kaç çeşit akupunktur vardır?
Sıklıkla kullanılan 3 çeşit akupunktur vardır.
1- Genel vücut akupunkturu
2- Kulak akupunkturu
3- Kafa akupunkturu.
Bu üç akupunktur yanında ağız dil el ayak ve periostal akupunktur uygulamaları da vardır.
Lazer akupunktur nedir?
Akupunktur noktalarını iğne yerine lazer ışığı ile uyarmaya dayalı bir akupunktur uygulamasıdır.Daha çok çocuklarda ve iğneden korkan hastalarda uygulanıyor.
Elektro-akupunktur nedir?
Akupunktur noktalarına batırılan iğnelerin değişik frekansta elektrik akımı ile uyarılmasına dayalı dünyada sık kullanılan bir akupunktur tekniğidir.
Magnetik akupunktur nedir?
Akupunktur noktalarını mağnetik alanlar kullanarak Çİ enerjisini dengeleme tedavisidir.Son yıllarda özellikle manyetik etkilenmeler elektronik cihazların yaydığı elektrik akımları gibi hücelerimizin olumsuz etkilenmesine bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde bu tedaviden yararlanabiliriz.Manyetik akupunkturun bir başka avantajı da hastanın tedavi anında her hangi bir acı ızdırap hissi yaşamamasıdır.
Kalıcı iğne ve küpe nedir?
Özellikle şişmanlık sığara ve madde bağımlılıklarında kulaklarda ilgili noktalara yerleştirilen milimetrik boylarda raptiye iğnelerin takılmasıdır. Takılan kulak iğneleri bu yerlerde 10-15 gün süre ile bırakılabilir.
Kalıcı iğneler banyo yaparken düşebilir mi?
Evet düşebilir.Onun için banyo ve abdest sırasında biraz dikkatli olmakta fayda vardır.
Kalıcı iğnelere masaj gerekir mi?
Gerekir.Özellikle sıgara bağımlılığı şişmanlık gibi durumlarda günde birkaç kez yapılacak masaj umulmadık yararlar sağlayabilir.Her seferinde yapılacak bir dakikalık masaj yeterli olur.Özellikle şişmanlıkta acıktıkça bu masajlarla açlıkla mücadele edilebilir.
Kalıcı iğnelerle birlikte vücut akupunkturu da gerekli mi?
Evet gerekebilir. Bu tamamen hasta–hekim diyaloguna ve hastanın tedaviye cevabına bağlı olarak planlanmalıdır.
Kalıcı kulak iğneleri hangi durumlarda tavsiye edilmez?
Yağlı ve çok terleyen insanlarda bu iğnelerin kulaklarda tutunması zor olacağı için çok tavsiye edilmiyor.Kulak bölgesinde alerjik durumlar sivilce eksama gibi hastalıklar söz konusu ise bu iğnelemeyi yine tasvip etmiyoruz.
Akupunktur tedavisi nasıl kilo verdirtiyor?
Akupunktur hem iştahı azaltma hem metabolizmayı hızlandırma hem de tokluk hissi vererek tedavide başarılı olmaktadır.
Akupunkturla kilo verme ne kadar zaman alır?
Hastanın bünyesine ve tedaviye verdiği cevaba göre değişebilir.Bazı insanlar haftalar içerisinde ideal kilolarına yaklaşırken bazılarında tedavi başarısı daha uzun zaman almaktadır.
İdeal olarak haftada kaç kilo vermek doğrudur?
Kişiye ve bünyeye göre değişmekle birlikte haftada bir kilo kadar zayıflayabilmek doğru bir yolda olduğumuzu ve sağlıklı zayıflamak için yeterlidir.
Akupunktur ile zayıflama proğramında diyet tedbirleri varmıdır?
Elbette diyet yaparak ve yenilen içilen şeylere dikkat ederek zayıflamaya çalışmak gerekir.
Önerdiğiniz bir diyet programı var mı?
Özellikle şeker tuz unlu ve hamurlu gıdalar patates pirinç gibi nişasta yönünden zengin gıdaları listeden çıkarıyoruz.Bol sulu ve sıvılı aynı zamanda meyve ve sebzeden zengin bir gıda programı ile hem sağlıklı zayıflama hem de aç kalmadan kendine eza ve cefa vermeden zayıflamak mümkün oluyor.
Akupunktur tedavisinde oruç bozulur mu?
Kesinlikle oruç bozulmaz. Her hangi bir kanama meydana gelmediyse abdest dahi bozulmaz.
Tedaviye inanmayan bir kişiye akupunktur tedavisi etkili olur mu?
Elbette etkili olur.Akupunkturun iyileştirici etkisi kişinin inanmaması ile azalmaz ve kaybolmaz.Tedavi sonuç verdikçe bu düşünce zaten kaybolmaya başlayacaktır.
Hastada iyileşme belirtileri ne zaman görülmeye başlar?
Bu süre hastaya ve hastalığın cinsine bağlı olarak değişir. Bazı hastalarda iyilik daha ilk seansta gözlemlenirken bazı hastalarda bu süre 8-10 seanstan sonra görülebilir.Çİ enerjisinin dengelenmesine bağlı olan bu iyilik hali için bazen biraz sabırlı olmak yararlıdır.
Akupunktur noktalarını iğnelemekten başka yollarla uyarmak mümkün mü?
Mümkün.Noktalar elle masaj yapılarak uyarılabilir. Bu durumda buna biz akupressör tedavisi ismini vermekteyiz. Bu tedavi bir anlamda dokunmatik akupunktur olarak isimlendirilir.Noktalar ısı ile uyarılabilir. Bu tedaviye ise moksa ismini verebiliyoruz.Moksa tedavisinde Çeşitli şifalı bitki ve otları da kullanabiliriz.Moksa tedavisinde Çİ enerjisi ısıtılarak dengelenmektedir.
Moksa tedavisinde cilt yanması ve tahrişi söz konusu olabilir mi?
Hayır.Çünkü Moksa çubuğu akupunktur noktasına kadar yakılmaz.Çubuk yavaş yavaş yandığı için hasta yanma hissini yaşamadan tedavi sonlandırılır