Kireçlenme
Kireçlenme “osteoartrit“; eklemlerde ağrı, hareketlerde tutukluk, sonraki dönemlerde ise şekil bozukluklarına yol açan bir yıpranma hastalığıdır. Yaşla paralel olarak artış gösterir. Kadınlarda biraz daha fazla rastlanan bu hastalık, özellikle yük altında kalan eklemlerde daha sık görülür. Kemik ve eklemin olduğu her bölgemizde; boyun, bel, kalça, diz, omuz, kol ve ayakta kireçlenme olabilir. Kireçlenme aslında eklemlerimizi kullanırken yaptığımız hataların kısmen bir sonucudur. Kireçlenme bölgesine göre, şikâyetler değişir.
Kireçlenme kimlerde sık görülür?
-
Masa başı iş yapanlar
-
Stres ve gerilim altında çalışanlar
-
Kilolu ve hareketi az olanlar
-
Nemli ve rutubetli yerlerde yaşayanlar
-
Dengesiz ve düzensiz beslenenler
-
Eklemlerini hor kullananlar
Belirtileri
Başlıca yakınmalar; sabah tutukluluğu, ağrı, kısıtlılık, şişlik ve kireçlenen eklemdeki şekil bozukluğudur. Kireçlenen bölgeye göre değişen bu şikâyetler, zamanla hastanın uykusunu bozduğu veya strese sebep olduğu için hastayı bezgin, kızgın ve karamsar yapabilir. Eklem ağrıları, özellikle sabahları ve istirahat konumundan ilk harekete geçildiği an hissedilir. Zamanla eklem çevresinde gerginlik, yumuşak dokularda hafif şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşabilir. Hareket sırasında, düzgün olmayan kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesinden kaynaklanan bir sürtünme sesi “krepitasyon“ duyulur. Bu ses hastalık ilerledikçe kabalaşır ve bunun yansıması olarak hareket kapasitesi de kısıtlanmaya başlar. Eklemdeki ağrının şiddeti giderek artar. Nihayet eklemlerde önce hafif, daha sonra giderek belirginleşen şekil bozuklukları başlar. Bazen o kadar ilerler ki; kişinin günlük yaşam hareketlerini altüst edecek duruma gelir. Yürüme bozulur, hatta tamamen kaybolabilir. Bu da sorunların daha da karmaşık bir hale gelmesine yol açar. Eklemin yaptığı göreve göre bazı hareketler yapılamayınca, hastalar her şeyden önce yapamadıkları bu hareketlerden yakınarak doktora başvurabilirler. Örneğin; yere çömelememe, merdiven çıkamama, çorabını giyememe, omuz hareketlerini yapamama veya el işlevlerinde bozulmalar söz konusu olabilir.
Tedavisi
Tedavide vakasına göre çeşitli hareketler yanında; sıcak, soğuk kompresler ve modern kireçlenme giderici ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Eklemlere binen yükü azaltmak için en basitinden baston ortez protezlerden yaralanılabilir. Aromaterapide kullanılan masaj yağları ile kireçli eklemin ovulması veya lahana, ısırgan gibi bitkilerle kireçli eklemin korunması çok yararlı olur. Akupunktur, kireçlenmede ağrı algısını azaltıp rahatlama sağlar. Laser, hasarlı doku ve hücreleri tamir ederek destek olur. Nöral terapi ise ağrı hissini azaltıp spazmı çözdüğü için bölgesel kanlanmayı artırarak tamir sürecini hızlandırır. Fizik tedavi ve eksersiz ise çevre kaslarda canlılık sağlayarak, kireçlenmiş organ üzerine binen yükü azaltır. Kireçlenen bölgeye göre tavsiye edilen egzersizlerle, komşu doku ve kasların güçlenmesi sağlanır. Bu tedavileri bir bütün olarak uygulayabilirsek, sonuca ulaşmamız daha kolay olur.