Boyun ağrıları; omurlar arasındaki kıkırdağın yıpranması, ani ve güçlü boyun hareketleri, ağır kaldırmak, ani ters dönüşler, baş öne eğik olarak uzun süreli çalışma, masa başı işleri, özellikle emniyet kemeri takmadan araba kullananlarda ani fren yapılması veya trafik kazası, geçirilmiş boyun travması, spor yaralanmaları ve osteoporoz sonucu oluşabilir. Ancak günümüzde özellikle yanlış oturuşlar, yanlış pozisyonda televizyon izleme ve kitap okuma, bilgisayar kullanımı boyun fıtığı sebebi olarak öne geçmiş durumdadır.
Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki disk zamanla zayıflayarak, disk içeriği dışarıya doğru fırlar. Fıtıklaşma sonucu, sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı oluşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir. Her boyun ağrısını boyun fıtığı olarak algılamak yanlıştır. Vücudumuzu beynimize bağlayan boynumuzun, başka birçok sebepten dolayı ağrıyabileceğini unutmamalıyız.
Yapılacak ayrıntılı bir nörolojik muayeneyi, uygun vakalarda çeşitli tetkiklerle tamamlayıp kesin teşhis konulduktan sonra tedavi yaklaşımı kolaydır. İnce el işleri, bilgisayar kullanımı, uzun süre televizyon izleme veya tek elde taşınan ağırlık gibi sebeplerle hastalık tetiklenebilir. Zamanla baş ve boyun hareketlerini kısıtlayan ağrı nedeniyle, hasta hekime müracaat eder.
Modern ilaç tedavilerinin yanında; akupunktur, laser, fizik tedavi, magnetik alan tedavisi gibi seçenekleri, uygun hastalarda tedaviyi başarı ile sonlandırır.
Boyun fıtığında felç olma ihtimali, zamanında yapılacak tedavi ve uyulacak tavsiyelerle yok gibidir. Tedavi süresince bazı hastalarda gelişen boyun düzleşmesini düzeltmek için boyunluk kullanımı tavsiye edilir. Tedaviye cevap haftalar içinde gelebilir. Boyunluk kullanma süresi üç haftayı aşmamalıdır. Çok nadir vakalarda, fıtığın ameliyat ile çıkartılması gerekebilir.
Boyun Fıtığından Nasıl Korunmalı?
Boyun duruşunun düzgün olması, boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boyunda travmadan ve tekrarlayıcı stresten kaçınmak, düzgün beslenmek, düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak, sigarayı bırakmak, iş yerinde ergonomik düzenlemeler yapmak, alınacak önlemlerden bazılarıdır.